Björn Wahlroos: Kuinkas tässä näin kävi?
On Björn Wahlroosin persoonasta sitten mitä mieltä tahansa, hänen talouspolitiikan tuntemustaan ei kannata kyseenalaistaa. Luullakseni hän on kuitenkin alallaan Suomen johtavia asiantuntijoita. Wahlroos maalaa melko synkän kuvan suomen kehityskulusta tähän päivään ja tästä eteenpäin.
Myytti sotakorvausten siunauksellisuudesta tyrmätään mielestäni ihan aiheellisesti. Sen lisäksi, että jouduimme vastikkeetta luovuttamaan tuotantoamme, myöhempi vastikkeellinen idänkauppa yksipuolisti teollisuuttamme. Neuvostoliiton romahtaessa emme olleet valmiita kansainväliseen kilpailuun. Tuotteemme eivät täyttäneet länsimaisia laatuvaatimuksia ja suunnitelmatalous asiakkuutena päästi tuotantokustannukset karkaamaan. Emme olleet valmiita vapaaseen markkinatalouteen.
Myöskään Nokia ei sinänsä Wahlroosin mukaan ollut yksiselitteisesti siunaukseksi suomen taloudelle. Nokian menestys mahdollisti työkustannusten holtittoman kasvun. Kustannusten, joita ei sitten maailman vahvimman ammattiyhdistysliikkeen, työmarkkinoiden jäykkyyden, hajanaisen puoluekentän ja päättämättömien sateenkaarihallitusten eu-suomessa ole kyetty korjaamaan. Oma lukunsa on luonnollisesti maailman kuudenneksi korkein veroaste ja julkinen talous, jota ei kuitenkaan ilman jatkuvaa velkaantumista ole kyetty rahoittamaan.
Ratkaisujakin löytyy, mutta samoin kuin ilmastonmuutoksen osalta aika on ajanut helppojen keinojen ohi. Enää on tarjolla ainoastaan vaikeita, joilla vastuunkantaja varmuudella saa historian huonoimman hallituksen maineen.
Muidenkin, kun markkinaliberaalien olisi hyvä tämäkin kirja lukea ja yrittää pitää mielensä avoimena.