SAARISTOLAISLEIPÄ
Ainekset:
- 5 dl piimää, gluteenitonta olutta, tai appelsiinimehua
- 1 ps kuivahiivaa
- 1.5 dl tummaa siirappia
- 1.5 dl pellavansiemenrouhetta
- 1.5 dl kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita
- 1.5 dl tattarijauhoja
- 0.5 rkl suolaa
- 1.5 tummaa (Jytte) jauhoa
- 1.5 vaaleaa (Jytte) jauhoa
- siirappivesi (0.75 dl vettä ja 0.25 dl tummaa siirappia)
Valmistus:
- Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Sekoita mukaan pellavansiemenrouhe, hiutaleet, tattarijauho, suola ja hiiva
- Sekoita hyvin ja anna rauhoittua muutama minuutti
- Lisää jauhot ja sekoita esim. puuhaarukalla. Taikinaa ei saa vaivata
- Voitele leipävuoka voilla, kaada taikina vuokaan ja anna kohota 1-1.5h lämpimässä paikassa
- Paista leipää 175 asteessa uunin keskitasolla 2h. n. 1.5h kohdalla voitele leipä siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 0.5h
- Anna leivän jäähtyä vuoassa